Matthijs van Nieuwkerk kan opgelucht ademhalen.

Het nieuwe kabinet pakt de topsalarissen in de publieke en semi-publieke sector niet ver aan. Daardoor kan de presentator van De wereld draait door ‘gewoon’ 580.000 euro per jaar blijven verdienen.

Afgelopen zomer zag het er nog naar uit dat Van Nieuwkerk vier ton aan loon in moest leveren als zijn huidige contract over twee jaar afloopt.

De NPO kondigde in juni aan definitief een einde te maken aan alle topsalarissen bij de publieke omroep. Het aantal grootverdieners moest terug naar nul.

Topbestuurders in de publieke en semi-publieke sector mogen al jaren niet meer verdienen dan een minister (179.000 euro). Maar op die regel zijn enkele uitzonderingen: hoge adviseurs en medewerkers die net onder de top zitten vallen er niet onder.

Net als enkele presentatoren bij de publieke omroep die een groot publiek aan zich weten te binden, zoals Van Nieuwkerk, Jeroen Pauw en Antoinette Hertsenberg.

Die uitzonderingen blijven voorlopig. Het kabinet-Rutte III laat een wetsvoorstel om de Wet Normering Topinkomens aan te scherpen op de plank liggen, bevestigt een woordvoerder van één van de coalitiepartijen na berichtgeving in De Telegraaf.

De reden? Als iedereen in de (semi-)publieke sector niet meer dan een minister mag verdienen, kan de overheid niet de juiste financiële of ICT-specialisten inhuren.

Toch leidt dat uitzonderingenbeleid tot vreemde constructies. Zo verdient oud-hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie Bernard Welten als adviseur tegenwoordig ruim 267.000 euro. Zijn baas, Erik Akerboom, moet het doen met 148.000 euro per jaar.

LEES OOK: Dit moet je dagelijks opzij zetten om op je 65ste miljonair te zijn